facebook

Blog

Aha élményem a DISC-kel

DISC kommunikációs tréningSzívesen megosztom Veled életem egyik nagy „Aha” élményét, amelynek átélése óta egész másképp látom emberi kapcsolataimat.

Van egy ismerősöm, akinek régen sokszor zavart a viselkedése. Jó fej volt, nagyon kedveltem, de néha teljesen másképp cselekedett, mint ahogy én természetesnek gondoltam volna. Ilyenkor mindig az járt a fejemben, miért csinálja ezt? Miért viselkedik így? Milyen történések, vagy akár milyen pszichés okok állhatnak a tettei mögött?

Pont akkoriban ismertem meg a DISC modellt, amely különböző emberi viselkedéstípusokat mutat be. Amikor az egyik típusról hallottam, teljesen ledöbbentem. Szó szerint, mintha őt írták volna le! Ahogy sorolták a típus jellemzőit, folyamatosan ugrottak be azok a dolgok, amelyeket átéltem vele kapcsolatban.

Rájöttem, hogy amit eddig furcsa, néha „nem normális” viselkedésnek gondoltam, annak létezik más magyarázata is: Nagyon erősen egy másik DISC típusba tartozik, mint én! Amelyik a saját típusomtól igencsak eltér. Neki valószínűleg az lehet furcsa és szokatlan, ahogy én működök!
Mióta ezt megértettem, sokkal kevésbé idegesít, ha másként viselkedik. Sokkal könnyebben el tudom fogadni őt. De nemcsak az elfogadása lett könnyebb! Sokszor előfordul, hogy olyan helyzetekben, amikor régebben otthagytam volna, most megpróbálok átváltani az „ő nyelvére” és így SOKKAL JOBBAN EGYMÁSRA TUDUNK HANGOLÓDNI.

Igazi „Aha” élmény volt ez nekem a DISC-kel kapcsolatban!

Ekkor szerettem bele ebbe a modellbe, amely nem skatulyázva, de a tipikus viselkedésmintákat felmutatva azóta is sokat segít abban, hogy könnyebben értsem és elfogadjam a környezetemben lévő embereket és jobban együtt tudjak velük működni a mindennapokban.

Pintér Tamás

Ha érdekel a DISC-ről szóló tréning, itt találhatsz hozzá részletes leírást
http://lifelearning.hu/portfolio/disc-alapu-kommunikacios-trening/

Ehhez a cikkhez eddig nem érkezett hozzászólás

Hozzászólás írása