facebook

Blog

Pintér Zoltán: Hová lett az idő?

LifeLearning Pintér ZoltánGyermekkorom meghatározó mesefilmje volt a “Hahó, Öcsi!”. Török Sándor 1973-ban írta a film alapjául szolgáló regényt és 40 év elteltével is mennyire aktuális Öcsi szomorú kérdése: „Hová lett az Idő?”
Emlékeztetőül: Az ötéves Öcsire senkinek nincs ideje, ezért barátaival, Kököjszivel és Bobojszával elindulnak megkeresni az Időt. Legyőzik a hétfejű sárkányt, az Idő elrablóját és hazatérve már kedves, türelmes, odafigyelő szülők várják.
Hány gyerek álmodik ma a hétfejű sárkány legyőzéséről…
Hány felnőtt örülne annak, ha ma is csak egy sárkányt kéne legyőzni, hogy visszakapjuk az IDŐt!
Ki ez a hétfejű sárkány itt 2013-ban? Az internetre, technikai fejlődésre mutogatnak az ujjak. Én nem szeretnék bűnbakot keresni, de ha már a technikánál vagyunk, hadd éljek egy internetes hasonlattal: Az e-mail nyelvén Öcsi az „Olvasatlan levelek” között maradt. Más levelek kerültek „megválaszolásra”.
Mit olvastak volna a szülők aznap Öcsi „levelében”? Talán megosztotta volna anyukájával, hogy mennyire szeret Kököjszivel és Bobojszával játszani. Talán mesélt volna apukájának, hogy mitől fél, amikor ő nincs ott és kérdéseket tett volna fel a nagyvilágról. Talán csak azt, hogy mennyire szívesen játszana többet bátyjával, aki alig figyel rá.
Talán csak örült volna, ha egyáltalán OLVASSÁK ŐT!
LifeLearning Pintér ZoltánKommunikációs tréningjeink egyik fő üzenete ugrik be: bármit mond vagy tesz valaki, vedd észre a mögötte megbúvó szükségletet. Az igényt, ami a tetteket mozgatja.
Mire volt szüksége Öcsinek? Időre?
Nem, az idő csak az eszköz volt! Ő figyelmet szeretett volna. Érdeklődést és megértést. Az idő csak segített volna abban, hogy „megnyissák” és „olvassák” őt.
Egy másik mese emléke kúszik be gondolataimba. Balázs Béla: A három hűséges királyleány. Amikor Suryakanta király visszatér a harmadik királylányhoz, Anangaragához, azt kérdezi a lánytól:
– Szeretsz?
– Látlak – válaszolja a lány.
Az egyik legerősebb mondat, amit a szeretetről valaha olvastam…
Talán Öcsi is csak arra várt, hogy lássák őt.
Saját „Olvasatlan Szeretteim” mappáján kezdek el gondolkodni…itt írom ezeket az „útmutató gondolatokat, de vajon én hogyan „látok”? Hogyan „olvasom” Őket? Hmmm…van mit pótolnom…nem bírok a helyemen ülni, indulok is.
LifeLearning tréningIdő? Ez is az időn múlik?
A Hahó, Öcsi! zárójelenetében Öcsi az apukájával sétál, beszélgetnek. Azt kérdezi a kisfiú:
„Apa, voltaképpen mi az, hogy idő?”
Apuka kimereszti szemeit, elgondolkodik: „Hát, az idő az….az idő… az…hát…azt Senki se tudja.”
Öcsi elkezd nevetni és már együtt ismétlik vidáman, hangosan: „Azt senki se tudja. AZT SENKI SE TUDJAAAA!!!”

 
Ha szeretnél minél hamarabb értesülni legfrissebb írásainkról, lájkold facebook oldalunkat: https://www.facebook.com/lifelearning.hu

Ehhez a cikkhez eddig nem érkezett hozzászólás

Hozzászólás írása