facebook

Blog

Pintér Zoltán: Kihez méred magad?

LifeLearning Pintér Zoltán„Az összehasonlítás az öröm halála.” – futok bele Mark Twain gondolatába a facebookon. Sok arcot, emléket hoz elő fejlesztői, segítői munkámból. Látok például egy gyönyörű szép lányt magam előtt. Ő is ezt látja a tükörben? Sajnos nem. Számára mindig volt valaki, aki szebb nála. Karcsúbb, formásabb, magasabb, alacsonyabb, szőkébb, barnább, feketébb, vörösebb.
Férfi arc is beugrik. Sikeres és népszerű. Sokan irigykednek rá. És ő? Mindig talál valamit, ami ő még nem. Aki ő még nem.
Sok-sok további arc. Okosak, viccesek, műveltek, sikeresek, férfiasak, nőiesek… Akik mindig találtak maguknál okosabbat, viccesebbet, műveltebbet, sikeresebbet, férfiasabbat, nőiesebbet. Konzerválva ezzel egy állandó hiányérzetet és megnyerhetetlen belső küzdelmet.
Mark Twainnek igaza lehet…
Sokszor idézett kedvenc könyvem a “Hogyan legyünk boldogtalanok?”. Mintha a szerzők ironikus útmutatásait követnénk: Találj valakit, aki jobb nálad és akkor garantált a boldogtalanságod. Elégedett vagy az életeddel? Eredményeiddel? Ma talán azt tanácsolnák: hasonlítsd magad Mark Zuckerberghez, a Facebook egyik alapítójához. 84-ben született, még nem töltötte be a harmincat, de a világ egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb embere. A gazdagság minden? Nem, ő például több száz millió dollárt költött már jótékonyságra…
Na, hogy érzed magad?
Persze nem mindenki ennyire „profi” a boldogtalanságban. Néha egyszerűbb recept is megteszi:
Gondolj egy ismerősödre, aki családi életében, párkapcsolatában, karrierjében, eredményeiben, pozíciójában előbbre tart, mint Te. Tekintsd őt mércének és máris kész a „boldogtalanság koktél”.
Azt nem teszem hozzá, hogy egészségünkre…
A buddhizmusban ezt úgy hívják: összehasonlító tudat. A boldogtalanság és a betegségek egyik legfőbb forrásának tartják.
Amikor felmerült az ötlet, hogy blogot írjak, mi volt az egyik első érzés, ami kísérte? A félelem. Elég jól tudok írni? Tudok úgy írni, mint ŐK? A legjobbak. Akiknek az írásai lenyűgöznek engem, odaragasztanak a papírlaphoz vagy a képernyőhöz…
Mit szólnak az ismerőseim, akik szintén biztos hozzájuk fognak mérni?
ÉRDEMES-e egyáltalán bármit is írnom, ha nem tudok ÚGY írni?
SZABAD-e írnom, ha nem tudok úgy, mint ŐK? LifeLearning tréning
Választ nem kaptam, de az látható, hogy jóváhagyást igen. Carl Rogerstől, a humanisztikus pszichológia atyjától. Ő mondta, hogy az emberi út egyik legfőbb állomása, amikor azt tudjuk mondani magunknak: „A jó festők nem így festenek, de én így festek.”
Felszabadító számomra ez a gondolat. Jól esik megismételni: „A jó festők nem így festenek, de én így festek.”
Te hogy festesz ma?

Ha szeretnél minél hamarabb értesülni legfrissebb írásainkról, lájkold facebook oldalunkat:
https://www.facebook.com/lifelearning.hu

 

Ehhez a cikkhez eddig nem érkezett hozzászólás

Hozzászólás írása