facebook

Bemutatkozás

Pintér Zoltán

ZOLI-2014-KÉP IMG_2096Spiró György Prah című darabjában egy szegény házaspárnak ötöse lesz a lottón. Régóta vágyott álmaik, céljaik válhatnak ezzel valóra. A boldogság szinte berobban a színpadra. Csakhogy a házaspár élete tele volt sérelemmel, küzdelemmel. A világ számukra veszélyes és fenyegető. Így szép lassan a lottószelvény által írt jövő is veszélyes és fenyegető lesz: A világ majd kihasználja őket! A gyerekek biztos rossz társaságba keverednek, talán meg is ölik őket, hogy még több jusson nekik a pénzből! A férj majd biztos lelép egy új feleséggel!
A nyertes lottószelvény egyre kevésbé ajándék, sokkal inkább átok számukra. Csak egy újabb támadás a világ felől, amitől jobb megszabadulniuk.
Csalódás, düh, sajnálat és kétségbeesés keveredett bennem, ahogy a Radnóti Színház lenyűgöző előadásától a székembe préselődtem. Ennyire átszínez mindent belső világunk?  Külső lehetőségeink, boldogságunk ilyen mértékben függ belső szabadságunktól?

Azért tettem bemutatkozásom élére ezt az élményemet, mert külső és belső világunk kölcsönhatása írja le leginkább, hogy mi indított el engem önismereti, saját „life-learning” utamon. Sajnos lottón nem nyertem, de megtapasztaltam, hogy boldogságom, egészségem, sikereim útjában elsősorban belső szabadságom áll. Ennek felismerése és kibontakoztatása izgalmas és tápláló folyamattá vált számomra, még ha sok nehézséggel is kell szembenéznem. Felszabadító érzés megtapasztalni belső lehetőségeim kibontakoztatását és felemelő másokat segíteni hasonló útjukon.

Több mint 10 éve dolgozom trénerként, coachként, tanácsadóként, legkülönbözőbb vállalati környezetben, Magyarországon és nemzetközi szinten egyaránt. Tanár és közgazdász az alapvégzettségem, majd a Norvég Gestalt Intézetnél (Norsk Gestaltinstitutt AS) szereztem Gestalt-terapeuta végzettséget.
Szakmai utam legnagyobb büszkeségei egyrészt azok az ügyfélkapcsolatok, akikkel visszatérően dolgozunk együtt és amelyeknek nem csak eredményessége, hanem partneri, emberi jellege is fontos számomra. Másrészt a Grow csoport trénerképzője, melynek elindítója és vezető trénere vagyok és amely már 7. „évfolyamára” készül.
Hobbim, szenvedélyem az utazás, lenyűgöz a világ és az emberek sokszínűsége. Valahogy nem tudok betelni az élménnyel, ahogy gyermekkorom képeskönyvei, álmai „élővé” válnak. Hangulatok, arcok, találkozások, szavak, érintések, felejthetetlen pillanatok formálódnak belőlük. Olyan „lelki szuvenírek”, amelyek itt élnek velem mindenben, amit ma gondolok, hiszek, képviselek, ahogy élek, ami vagyok.
Az elmúlt évek során egyre jobban érlelődött bennem a gondolat, hogy vállalati kereteken kívül foglalkozzam fejlesztésekkel. Érdeklődésem, szenvedélyem, tanulmányaim, személyes fejlődésem mind ebbe az irányba vonzottak. Ez vezetett végül ahhoz, hogy a Grow csoportnál betöltött vezető tréneri és coach szerepem mellett testvéremmel, Tamással, magánembereknek szóló fejlesztéséket indítsunk el.
Amikor megtaláltuk ehhez a LifeLearning nevet, nagyon megörültem. Igaz, hogy angol szóval, de tömören leírja, amit én is csinálok nap mint nap. Én is tanulok folyamatosan, néha visszaesek, rossz „osztályzatot” szerzek, majd újra és újra tanulok. Lehet hiteles egy tanuló? Én azt gondolom, hogy az élet, mint „tantárgy” tekintetében csak a tanuló lehet hiteles.

Pintér Tamás

DISC kommunikációs tréningEgyetemista koromban sokféle úton, s módon találkoztam a delphoi jósda gyakran idézett “Ismerd meg Önmagad” üzenetével. Egyszerűnek tűnt, hiszen tudom ki vagyok – gondoltam. Ám más dolog tudni az útról és más járni rajta. Rájöttem, úgy fedezhetem fel önmagam, ha kipróbálom, miként működök különböző helyzetekben és tevékenységek során. Számos “tükörbe” néztem bele, s fedeztem fel – gyakran magamnak is meglepetést okozva – ki is vagyok valójában.
Történészként lelkesen tanulmányoztam az ókori Egyiptom titokzatosnak tűnő hitvilágát, s az egyiptológia tudományát. Német szakosként nagy élményt adott, hogy eredetiben olvashatom Goethét, Freudot, Nitzschét. Tanárként igyekeztem nemcsak történelemre és a német nyelvre tanítani a diákjaimat, hanem az életre is, mert annak idején magam is azoktól az oktatóktól kaptam a legtöbbet, akik gondolkodni tanítottak, s megmutatták,  érdemes mindig más perspektívából is megnézni a dolgokat. Aztán közgazdászként rabul ejtett a tőzsde pezsgő, izgalmas világa, s egy brókercégnél dolgoztam, mint befektetési tanácsadó. Ezt követően banki likviditáskezeléssel és forrásfinanszírozással foglalkoztam.  Az üzleti élet mellett a vizualitás esztétikája lelkesített, s portré, portfólió fotózásban, videóklip készítésben bontakoztattam ki képességeim, illetve a salsa által belemerültem a tánc forró világába is.
A sokféle tapasztalaton keresztül azt tanultam magamról, hogy számomra legfontosabb és legizgalmasabb tevékenység az emberekkel való foglalkozás, ezen belül is a fejlesztés. Mindig kerestem a lehetőségeket, hogyan lehet életünket sikeresebbé, élvezhetőbbé tenni, saját működésünk javításán keresztül.
Így jutottam el a tréneri szakmához. Az Innopod Solutions Kft. trénereként vállalati és civil tréningekkel, készség- és szemlélet-fejlesztéssel foglalkozom, s igyekszem hozzájárulni ahhoz, hogy a résztvevők a legtöbbet hozzák ki munkahelyi és magánéletükből.
Mindig jó érzéssel tölt el, amikor azt tapasztalom, hogy egy nagy szervezettel rendelkező vállalat, vagy egy induló kis cég hangsúlyt fektet dolgozói emberi működésének fejlesztésre. Persze legtöbbször azt jelzik vissza a résztvevők, hogy még jóval több ilyen képzésre lenne szükség, de örülök, hogy legalább ízelítőt kapnak a tapasztalati tanulás módszeréből és abból a szemléletmódból, hogy érdemes önmagunkon munkálkodni.
A magánszférában kicsit más a helyzet. Bár egyre többen foglalkoznak önfejlesztéssel, mégis szomorúan látom, milyen sokan nem azt az életet élik, amelyet szeretnének és nem hiszik el, hogy lehet változtatni ezen. Rengeteg dolgot tanítanak az iskolákban, de azt nem, hogyan kormányozzuk életünk “hajóját”. Hogyan érjük el a céljainkat, hogyan kezeljük tévedéseinket, érzelmeinket, konfliktusainkat, hogyan működjünk jól kapcsolatainkban. Majd az élet megtanítja! – mondják sokan. Sajnos nem! Ha körülnézek, épp azt látom, mennyien szenvednek e tudás hiánya miatt. Ennek a felismerése indított el a LifeLearning felé. Szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy egyre többen ismerjék fel, igenis fontos élni tanulni, mert nagymértékben lehet javítani saját mindennapi működésünket, s ezáltal életünk minőségét, eredményességét.

Elérhetőségem:
Pintér Tamás
Tel.: 06-20-490-2039

e-mail: pinter.tamas07@gmail.com