facebook

Tanulj velünk az életről

Hány háromszöget látsz a képen?

Optikai illúziók, érzéki csalódások – 4.rész

A háromszög, ami nem létezik?

önismeret LifeLearning

Ha egy társaságban feltennénk azt a kérdést, hogy hány háromszöget látnak ezen a képen, bizonyára sokféle választ kapnánk. Lennének olyanok, akik szerint 1, mások szerint 2 háromszög látható a képen, megint mások 4-re vagy épp 6-ra esküdnének. A kérdés kulcsát valójában egy olyan fehér háromszög adja, mely nem is létezik.

A magyar származású, olasz pszichológusról, Gaetano Kanizsáról elnevezett Kanizsa-háromszög oldalait 3 illuzórikus kontúr adja. A háromszög oldalai nincsenek megrajzolva, de a többi alakzat formájából és elhelyezkedéséből mégis arra következtetünk, hogy a fehér háromszög létezik.

A Kanizsa- háromszög látszólagos kontúrjainak magyarázatával több elmélet is foglalkozott. Az egyik a Gestalt-elmélet, mely szerint az agynak szükséglete az, hogy a részingerekből teljes képet hozzon létre, és így ismert, egyszerű tárgyakat lásson különálló értelmetlen formák halmaza helyett. A másik megközelítés az evolúciós pszichológia elmélete hasonlóra jutott, de hozzátette evolúciós elképzelését. Eszerint azért volt fontos, hogy a vizuális elemekből formákat és éleket lássunk, mert ez a térbeli eligazodás alapját jelenti, amire elengedhetetlenül szükségünk volt a túlélés érdekében.

Így vagyunk képesek arra, hogy kirakós játékhoz hasonlóan a látszólag értelmetlen alakokat és a szimbólumokat összerakjuk, és megalkossuk azt, ami hihető, akkor is, ha nincs ott.

 Az optikai illúziókról, érzéki csalódásokról szóló többi írásunkat itt találod.

 

 

Ehhez a cikkhez eddig nem érkezett hozzászólás

Hozzászólás írása