facebook

Tanulj velünk az életről

Sorskönyvi előírások – 1.rész: “Légy tökéletes!”

önismeret LifeLearningA tranzakcióanalízissel foglalkozó pszichológusok 5 olyan gyakori, gyermekkorban kialakult sorskönyvi előírást azonosítottak, melyek később felnőttként befolyással vannak életünkre. Lássuk melyek ezek!
Szinte biztos, hogy mindannyiunk ismeretségi körében van legalább egy olyan ember, aki kérlelhetetlenül perfekcionista. Ha úgy gondolnánk, hogy nincs, akkor lehetséges, hogy épp mi vagyunk azok! :-)
De milyen is egy perfekcionista, és miért olyan amilyen? Ők azok, akik mindig mindenben a tökéletességre törekednek. A munkahelyükön a maximumot nyújtják, a nyelvtudásuk hibátlan, az otthonuk rendezett, a sportban kitartóak, a gyerekeik eminens tanulók, s ha mindez nem lenne elég, a magánéletük is maga a megtestesült harmónia. Számukra ugyanis a maximum a minimum. Azonban ne dőljünk be a látszatnak, ők is emberek, és nekik is vannak gyengeségeik!
önismeret LifeLearningA legtöbb esetben a perfekcionisták a tökéletességre való törekvést már gyermekkorukban magukba szívták. A szüleik – sokszor maguk is perfekcionistaként – arra nevelték őket, hogy ha valamit csinálnak, akkor azt csinálják igazán jól. A hibázás tilos volt, bármilyen apró tökéletlenségről is legyen szó. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem szerették gyermeküket! Dehogynem, sőt sokszor pont azért várták el tőle a legjobbat, hiszen úgy gondolták, így indul majd a legjobb esélyekkel az életben.
A szülők életszemlélete, viselkedése, a tudatos, és nem tudatos szabályai és elvárásai hatására a perfekcionisták azt tanulták meg, hogy a világ szemében ők akkor fogadhatóak el igazán, ha tökéletesek. Akiknek ez a sorskönyvi előírásuk, folyamatosan attól tartanak, hogy valamikor hibáznak, ugyanis úgy érzik, ezzel azt kockáztatják meg, hogy érdektelen, felületes embernek tartják majd őket, ami nem elfogadható, így egyenlő a megsemmisüléssel.
lifelearning kommunikációMivel gyermekként ezt tapasztalták meg a világról, így felnőttként is arra törekednek, hogy ezen elveknek megfeleljenek, ez azonban nem hozza meg minden esetben a várt jutalmat. A tökéletességre való kényszeres törekvés megkeserítheti életüket, ezért mindig tartsuk észben, hogy ahogy gyerekként is tettük, a sorskönyvünket magunk írjuk!

Ha szeretnéd megismerni a többi sorskönyvi előírást, itt találod teljes sorozatunkat.

 A témához kapcsolódó tréningünk: Önismereti és Kapcsolati Tudatosság tréning

Ehhez a cikkhez eddig nem érkezett hozzászólás

Hozzászólás írása