facebook

Tanulj velünk az életről

Sorskönyvi előírások – 3.rész: “Tégy erőfeszítést!”

önismeret LifeLearning,,Az élet küzdelem, s az ember célja a küzdés maga.” – Így szól a mondás Madách óta, s ezzel sokan egyet is tudunk érteni, de vannak, akik számára e pár szó akár életük mottója is lehetne.
A legtöbben küzdünk valamiért, és olyan célokat választunk, melyek elérésére reális esélyünk van, vagy amelyekbe ha igazán sok energiát fektetünk, akkor végül megtérül a fáradozásunk. Azonban mindannyian ismerünk olyanokat is, akik egész életükben képesek küzdeni valamiért, kiállnak ezer és ezer próbát, de valahogy mégsem érnek célt soha.
lifelearning kommunikációŐk azok, akik állandóan mozgásban vannak. Mindig harcolnak valamiért. Lehet, hogy egy nagy cél érdekében küzdenek egész életükben, de az is lehet, hogy folyamatosan új és új célokat tűznek ki maguk elé. Mindenkinél szorgalmasabban tanulnak az egyetemen, miközben mások buliznak, folyamatosan fogyókúráznak, mert hiszik, hogy egyszer sikerül lefogyniuk, vagy bármit képesek megtenni azért, hogy megszerezzék a reménybeli partner figyelmét, s mindezért akkor sem adják fel a harcot, ha a helyzet már reménytelen.
Lehet, hogy belebetegednek, sőt akár el is felejthetik, hogy miért is küzdenek, ők akkor is rendíthetetlenül próbálkoznak. Ha ennyi erőfeszítést tesznek, akkor hogy lehetséges, hogy végül mégsem sikerül nekik?
önismeret LifeLearningAkár a többi esetben, itt is a gyermekkorban kialakult szülők által megerősített előírásokban találhatjuk meg a magyarázatot. Azok az emberek, akik egész életükben sziszifuszi küzdelmet vívnak, szinte biztosan azt a sorskönyvi előírást hordozzák mélyen magukban, miszerint mindig tegyenek nagy erőfeszítést. Az ő szüleik gyerekkorukban azt értékelték, ha a gyermekükön látszott az akarás, ha kitartóak voltak, ha harcoltak céljaikért. Számukra nem volt fontos, hogy végül mi lett az eredménye a próbálkozásnak, mert úgy tartották, hogy maga a szándék a fontos. Így gyermekük szemében is egy olyan kép alakult ki a világról, melyben nem a cél elérése az igazi lényeg, hanem maga az út, amit közben bejárnak.
A küzdést, és a szándékot felnőttként is gyakran fontosabbnak tartjuk, mint magát a végeredményt. De akikben ez a sorskönyvi előírás nagyon erőteljesen él, azok az utolsó lépés előtt megállnak. Mindent megtesznek, kivéve azt, ami tényleg kellene a sikerhez, mert nem tudnak mit kezdeni a helyzettel, vagy sokszor eleve olyan terepet választanak, ahol esélyük sincsen a győzelemre. A folyamatos sikertelenség senkit sem tesz boldoggá, azonban egy kis tudatossággal (és erőfeszítéssel) változtathatunk káros beidegződéseinken.

Sorozatunk további részeiben megismerheted az összes jellemző sorskönyvi előírást! Itt találod őket.

A témához kapcsolódó tréningünk: Önismereti és Kapcsolati Tudatosság tréning

 

 

Ehhez a cikkhez eddig nem érkezett hozzászólás

Hozzászólás írása