facebook

Tanulj velünk az életről

Sorskönyvi előírások – 4.rész: “Légy erős!”

önismeret LifeLearningAz életünk során számtalan olyan esemény történik, melyek jobban, vagy kevésbé de megérintenek minket érzelmileg. Az érzelmek skálája rendkívül színes: vannak olyanok, melyeket mindenki szívesen érez, mint pl. a boldogság, vagy a vidámság, de vannak kellemetlen, rossz érzéseink is, pl. a szomorúság, vagy a harag. Senki sem élheti le életét érzelmek nélkül, egyesek mégis olyan képet mutatnának magukról, mintha semmit sem éreznének.
Ők azok, akik soha sem gyengülnek el, ha édes kisgyereket látnak, és akkor sem, ha megható filmet néznek a TV-ben. Az arcuk akkor is rezzenéstelen, hangjuk pedig közönyös marad, ha szakít velük életük szerelme, vagy megbántotta őket egyik barátjuk. Az érzelmek világa távol áll tőlük, hamar rövidre is zárják a témát, ha szóba kerül. Ha valamilyen veszteség éri őket életükben, látszólag könnyen túlteszik magukat az ügyön, mintha meg se rázta volna őket. Kemények, racionálisak és nyugodtak maradnak minden esetben, amire meglehetősen büszkék is.
lifelearning kommunikációMint sok más esetben, valószínű, hogy valahol mélyen a gyermekkori tapasztalataik hajtják azokat az embereket is, akik minden esetben erősnek akarnak mutatkozni. Ha gyermekként azt élték meg, hogy szüleik nem mutatták ki érzéseiket, sőt gyengeségnek tartották a sírást vagy más érzelemkifejezést, akkor azt tanulták meg, hogy nekik sem szabad érzelmesnek lenniük.
A szüleik életszemlélete, a világról kialakított képük, és a gyermekükkel szemben alkalmazott szabályok, tiltások alapján gyermekként az rögzült beléjük, hogy a világ szemében mindig, minden körülmények között erősnek kell mutatkozniuk, mert a gyengeség nem kívánatos tulajdonság.
lifelearning kommunikációTermészetesen, mint bármit, az érzelmek megélését sem szabad túlzásba vinni, azonban a másik véglettől is érdemes óvakodni. Az érzelmek ugyanis nagyon is emberi dolgok, ha pedig valaki tagadja létüket, valójában lehetetlent vár el magától. Az érzelmek elnyomása, és a folyamatos szerepjátszás nagyon sok energiánkat őrli fel, ráadásul egy szint felett felesleges is. Azonban ha tudatosan és nyíltan fordul saját maga felé, akkor bárki, még egy betonkemény cinikus is képes arra, hogy a saját életén pozitív irányban változtasson.

Sorozatunk további részeiben megismerheted az összes jellemző sorskönyvi előírást! Itt találod őket.

A témához kapcsolódó tréningünk: Önismereti és Kapcsolati tudatosság tréning

 

Ehhez a cikkhez eddig nem érkezett hozzászólás

Hozzászólás írása