facebook

Tanulj velünk az életről

Szerinted melyik autó a legnagyobb?

Optikai illúziók, érzéki csalódások – 2.rész
Óriások és törpék

Nézd meg jól a képet! Szerinted melyik autó a legnagyobb?

thecarsA képen úgy tűnik, mintha három különböző méretű autó állna az út szélén, melyek közül a legtávolabbi a legméretesebb. Az igazság viszont az, hogy az autók ugyanakkorák. Ha elsőre hihetetlennek tűnik, nyugodtan vegyétek elő a centit!
Azt, hogy miért olyan nehéz az agyunknak elhinnie, hogy a három autó mérete megegyezik, a Ponzo-illúzió magyarázza. Az illúzió, mely Mario Ponzo olasz pszichológusról kapta a nevét, azon a tényen alapszik, miszerint csupán a távolban összefutó vonalak látványa is térérzetet kelt bennünk, és úgy látjuk, mintha sínek, vagy út lennének a képen.
Ez a rajzolt, vagy festett képekkel is így van, nem beszélve a fényképről, melyek esetében egyértelműnek vesszük, hogy a képen látható tárgyak térben helyezkednek el. Ezek után kerül csapdába az észlelésünk!
Tapasztalataink során megszoktuk, hogy azok a tárgyak, melyek távolabb vannak, kisebbnek tűnnek, mint azok, melyek közelebb helyezkednek el hozzánk. A képen viszont az autók mérete megegyezik, így logikusan arra a következtetésre jutunk, hogy az autók közül a legtávolabbi minden bizonnyal nagyobb, mint a többi.
Mindez a másodperc törtrésze alatt, tudattalanul zajlik le agyunkban, és olyan erősen élnek bennünk a térérzékeléssel kapcsolatos tapasztalataink, hogy a méricskélés és a racionális belátás ellenére is óriásinak érezzük a legtávolabbi, és törpének a legközelebbi autót.

 Az optikai illúziókról, érzéki csalódásokról szóló többi írásunkat itt találod.

Ehhez a cikkhez eddig nem érkezett hozzászólás

Hozzászólás írása