facebook

Tanulj velünk az életről

Tetszik, vagy nem tetszik?

Optikai illúziók, érzéki csalódások – 3.rész

Vess egy pillantást a képre! Mit látsz?

önismeret LifeLearningElső ránézésre sokan azt gondolhatják, hogy a képen egy csinos nő van, bájos arccal és mandulaszemekkel. De vajon mi történik, ha megfordítjuk a képet? Már nem is annyira csinos, nem igaz?

Jobban megszemlélve észrevehető, hogy a fejjel lefelé fordított arcon a szemek, az orr és a száj eredeti állásukban találhatóak meg, mely így meglehetősen előnytelen külsőt eredményez.
Az arcok az észlelésben a vizuális ingerek között különleges jelentőséggel bírnak, így gyorsabban ismerjük fel őket, mint más tárgyakat, vagy absztrakt vizuális ingereket. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy az arcok felismerése (legyen az ismerős, vagy ismeretlen) az evolúció során nagy előnyt jelentett a mindennapi életben, másrészt pedig annak, hogy minden nap számtalanszor találkozunk velük, így hozzászoktunk látványukhoz.
Ez a helyzet azonban más: fejjel lefelé fordított arcokkal ritkán akad dolgunk, így nem szoktunk hozzá, hogy hogyan is kell kinézniük, ráadásul az átlagos arcok elménkben élő képe olyan erős, hogy felszínes szemlélés közben nem tűnnek fel a furcsaságok.
Az agyunk tehát jól megtréfált minket, így ha ez alapján választanánk magunknak párt, bizony nagy bajban lennénk!

  Az optikai illúziókról, érzéki csalódásokról szóló többi írásunkat itt találod.

Ehhez a cikkhez eddig nem érkezett hozzászólás

Hozzászólás írása